Whisky – jak rozwijała się jej produkcja?
Historia powstania whisky ma swoje korzenie w irlandzkich i szkockich legendach oraz podaniach. Według nich twórcą „wody życia” miał być sam św. Patryk. Inne przypisują to iryjskim mnichom, którzy rozpowszechniali swój napój ok. VII wieku. Miał on mieć właściwości lecznicze – łagodzić bóle i przedłużać życie. Z czasem trafił on na teren Szkocji, gdzie również zyskał szybko popularność. Pierwsze wzmianki dotyczące napoju z wody, drożdży i jęczmienia pojawiają się natomiast w relacjach z XVI wieku. Rosnąca popularność i masowa produkcja whisky sprawiła, że w XVIII wieku oficjalnie została przyjęta w branży. Dziś znana jest na całym świecie.
Single malt whisky – co warto o niej wiedzieć?
Trunek ten w każdym regionie świata jest produkowany w inny sposób. Dzięki temu mamy do wyboru tak wiele wariantów aromatycznych i smakowych. Szkoci wyspecjalizowali się w single malt whisky. Produkt ten jest uznawany za jeden z najbardziej wartościowych trunków. Jego receptura jest chroniona prawnie. Szkocka single malt whisky powstaje wyłącznie z wody, jęczmienia oraz drożdży. Poddaje się ja podwójnej lub potrójnej destylacji. Im dłużej ona leżakuje, tym jest bardziej wartościowa. Tutaj znajdziesz taką właśnie szkocką single malt whisky https://swiat-whisky.sklep.pl/7-single-malt-whisky-szkocka. Trunek ten powinien leżakować przynajmniej trzy lata. Single malt whisky idealnie nadaje się na prezent, bankiety, czy przyjęcia. Poza szkocką odmianą tego trunku warto także znać chociażby wersję japońską. Jest ona dość zbliżona do niej, jednak cechą charakterystyczną jest tutaj brak wymiany whisky pomiędzy destylarniami. Single malt whisky możemy więc śmiało uznać za jeden z najbardziej reprezentatywnych przykładów tego trunku. Nic więc dziwnego, że whisky ta zdobyła uznanie koneserów na całym świecie.