Najpierw aperitif - wykład dr Dagmary Adamskiej z Uniwersytetu Wrocławskiego o uprawie winorośli na średniowiecznym Śląsku, na który organizatorzy zapraszają w środę 23 czerwca o g. 18:00. Prelekcja o początkach winiarskich tradycji na Śląsku pobudzi apetyt na kolejne dni Coolinariów.
Na kolejny wykład, podczas którego dr Grzegorz Biszczanik z Zielonej Góry opowie o kuracji winogronowej doktora Ewalda Wolffa z Grünbergu, zapraszamy w piątek, 25 czerwca, na godz. 17:00. Tego samego dnia, ale o godz. 18:00, Krzysztof Fedorowicz - winiarz prowadzący Winnicę Miłosz w Łazie i autor niezwykłej książki Zaświaty (2020), polecanej przez Roberta Makłowicza i słusznie docenionej nominacją do nagrody NIKE - opowie o czasie zapętlonym wśród winnic starego Grünbergu i o genius loci, który sprawia, że winiarskie tradycje regionu odradzają się po latach w Zielonej Górze. Dwaj winiarze - współczesny, Krzysztof Fedorowicz i przywołany przez niego z zaświatów August Grempler, twórca pierwszych niemieckich sektów produkowanych metodą szampańską, który w pandemicznym roku 2020 powraca w wieku 227 lat do już nie swojej ziemi, oprowadzą po zawieszonych gdzieś między światami winnych wzgórzach otaczających Grünberg/Zieloną Górę, gdzie od wieków splatają się losy winiarskich rodów, poetów, kantorów, pastorów i inkwizytorów, jawa przeplata się ze snem, a przeszłość z teraźniejszością.
Wszystkie trzy wydarzenia będą prowadzone w języku polskim, z tłumaczeniem symultanicznym na język niemiecki, w lokalu Benigna na Untermarkt 2 w Görlitz. Wstęp wolny.
Drugi dzień festiwalu, sobota, 26 czerwca, dedykowany jest rozkoszom podniebienia, przyjemności kosztowania wina i produktów regionalnych na festynie Wine & FoodMarket na Placu Pocztowym w Görlitz. Serdecznie zapraszamy!
Więcej informacji na stronie COOLINARIA 2021: Schlesisches Museum zu Görlitz (schlesisches-museum.de).