25 X – ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

  • 25.10.2018, 12:38
  • anna_dziemidowicz

Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje na każdą okazję i dla każdego!

 

Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia!  Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!

 

25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.

 

Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.

 

PRZEPISY:

Pizza makaronowa

 

Spód:

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->30 g startego żółtego sera

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->jajko

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->łyżeczka suszonego oregano

 

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->sos:

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->szklanka passaty pomidorowej

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->łyżka posiekanej cebuli

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->pół czerwonej papryki

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->łyżka oliwy

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->sól i pieprz do smaku

 

dodatkowo:

 

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->kulka mozzarelli

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->oliwa

 

Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.

Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.

 

 

Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->200 g makaronu Lubella Mini Kokardki

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->200 g kremowego twarożku naturalnego

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->40 g jogurtu naturalnego

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->łyżeczka masła

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->pomarańcza

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->kilka śliwek

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->garść malin

<!--[if !supportLists]-->•         <!--[endif]-->2 łyżki płatków migdałów

 

Makaron gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.

anna_dziemidowicz

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe