Składniki na kruche ciasto:
130 g masła o temperaturze pokojowej
pół łyżeczki soli
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
175 g mąki pszennej
pół łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować, owinąć folia, lekko spłaszczyć i wstawić do lodówki na ok 2 godzinki, do schłodzenia.
Formę ( ja użyłam zwykłej tortownicy, bo nie miałam formy na tarte) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 cm i wyłożyć nim formę ( ja wyłożyłam do połowy tortownicy). Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na papier wysypać ryż lub fasolę ( idealne są kulki ceramiczne), które obciążą ciasto.
cały przepis znajduje się na stronie pomyslowepieczenie.blogspot.co.uk
Napisz komentarz
Komentarze