Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 13:37
Reklama

Kokosowe makaroniki z kremem z białej czekolady

Zdrowe odżywianie, zdrowym odżywianiem ale czasami coś słodkiego też nam się należy:-).
Kokosowe makaroniki z kremem z białej czekolady

Autor: Olimpia Davies

Kokosowe makaroniki z kremem z białej czekolady

 
 Mała chwila zapomnienia:-)
 
 


Zdrowe odżywianie, zdrowym odżywianiem ale czasami coś słodkiego  też nam się należy:-). Makaroniki są idealne, taka mała cudna słodycz, choć zdaję sobie sprawę jaka kaloryczna słodycz:-). Pozwoliłam sobie jednak na popełnienie jej ponieważ mój mąż za 2 tygodnie wraca i  uczciłam ten fakt właśnie makaronikami. 
Należą do moich ulubionych, są przepyszne a dzięki kremowi z białej czekolady i serka mascarpone delikatne jak piórko:-). Ich słodycz jest przełamana skórką i sokiem z cytryny, więc można ich zjeść kilka:-). Zastąpiłam część mielonych migdałów, mielonymi wiórkami kokosowymi dzięki czemu mają lekko kokosowy posmak. Jak dla mnie kokos i cytryna to połączenie idealne:-)
Dokładne wskazówki jak zrobić perfekcyjne makaroniki znajdziecie tutaj
 
 
 
Składniki:
 
110 g cukru pudru 
30 g wiórków kokosowych ( niesłodzonych )
30 g mielonych migdałów ( bez skórki )
60 g białek 
40 g cukru kryształu 
 
szczypta kamienia winnego ( można pominąć, ale kamień pomaga w lepszym ubiciu białek i by piana się dobrze trzymała )
 
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Narysować ołówkiem 30 kółek o średnicy 2 cm, moje mają 3 cm:-) ( można użyć zakrętki od butelki ).

Białka przed ubiciem muszą odstać 3 dni w odkrytej misce w temperaturze pokojowej.

Białka lekko ubić by powstała luźna piana, dodać kamień winny i ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż do uzyskania gładkiej i lśniącej piany ( tak jak na bezy ). Wiórki kokosowe, migdały i cukier puder zmiksować razem w malakserze lub młynku do kawy. Po zmiksowaniu przesiać. Suche składniki delikatnie wsypać do piany białkowej. Przy pomocy łopatki z gumową końcówką, delikatnie wmieszać suche składniki w pianę. Mieszać od góry, zagarniając suche składniki do środka i mieszać w jednym kierunku. Robiąc to w miarę wolno i delikatnie, aż całość połączy się w płynną masę. Kiedy nabierzemy masę na łopatkę i lekko ją przechylimy, masa powinna spłynąć tworząc tzw. wstążkę. Jeśli tak się dzieje masa jest gotowa do przełożenia do rękawa cukierniczego. Jeśli jest zbyt gęsta mieszamy dalej aż uzyskamy efekt wstążki.
Wyciskać masę z rękawa cukierniczego na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia. Następnie odłożyć na  30 minut. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wstawić makaroniki i  piec przez 10 minut. Ściągnąć z papieru dopiero jak całkowicie ostygną. Pozostawić je na 1 dzień by rozmiękły.
 

Składniki na nadzienie: 

50 g białej czekolady 
150 g serka mascarpone
skórka starta z połowy cytryny
kilka kropel soku z cytryny
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, jeszcze ciepłą wmieszać do serka mascarpone, dodać sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć niepełną łyżkę kremu na makaronik i przykryć drugim makaronikiem.
Smacznego:-)
 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
pochmurnie

Temperatura: 15°CMiasto: Lublin

Ciśnienie: 1009 hPa
Wiatr: 26 km/h

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: MarekTreść komentarza: Cześć.Mój ojciec Jerzy Łożyński był tam pierwszym kierownikiem na pocz. lat siedemdziesiątych. Mama Zdzisława,była wychowawczynią. Adres to Waryńskiego 19.Data dodania komentarza: 08.11.2023, 13:50Źródło komentarza: Dom dziecka w Bogatyni?Autor komentarza: piotr13daTreść komentarza: cześć jestem zainteresowany spotkaniem dziękuję za odpowiedz gdzie mieszkaszData dodania komentarza: 06.02.2023, 17:34Źródło komentarza: Dom dziecka w Bogatyni?Autor komentarza: LeszekTreść komentarza: Jaki był dokładny adres domu dziecka, Waryńskiego ...ile, kto wie ? Jestem wdzięcznym wychowankiem, lecz adresu sobie nie mogę przypomnieć, jak i dokumentów z adresem nie mam. Data dodania komentarza: 10.03.2022, 17:38Źródło komentarza: Dom dziecka w Bogatyni?Autor komentarza: Miłośnik sztukiTreść komentarza: Zapraszam na stronę poświęconą twórczości Beaty Makutynowicz www.makutynowicz.artData dodania komentarza: 27.01.2022, 17:11Źródło komentarza: Anioły z recyklingu T Autor komentarza: tomasz_amnezjaTreść komentarza: TV Bogatynia jak TVP, tuba propagandowa. Droga redakcjo, kilka miesięcy temu zrobiliście wywiad z Tomaszem Włodarczykiem gdzie prezes PEC jasno mówi, że podłączanie domów jednorodzinnych jest nieopłacalne i żadna gmina tego nie robi. NA ostatniej sesji Rady Miejskiej sam burmistrz potwierdził, że uciepłowienie Krakowskiej (budownictwo jednorodzinne) z 5mln PLN mija się z celem i jest wysoce nieekonomiczne.Dalej, w ostatnim wywadzie z bursmistrzem Dobrołowiczem dowiadwujemy się, że PGE ma plan na zastąpienie turoszowskich kotłów węglowych cyt. "innymi źródłami. Nieprawdziwe jest więc stwierdzenie w dzisiejszym artykule, że bez węgla będziemy marznąć. Redakcja powinna zrobić teraz wywiad z dyrekcją elektrowni i zapytać o efekt prac zespołu ds. transformacji turowa (powołanego przez byłą prezes PGE GiEK S.A.). Kotły można przerobić na inne paliwo (biomasa, spalanie śmieci). Nic się nie dzieje....Data dodania komentarza: 17.10.2021, 18:05Źródło komentarza: Nie ma gazu, jest elektrownia T Autor komentarza: tomasz_amnezjaTreść komentarza: Chcichot losu. Zwiazkowcy, ktorzy nie skazili sie prawdziwa praca wystapuja przed kamera i krzycza ze trzeba ratowac region ;). Gdzie byliscie panowie specjalisci jak byla zalatwiana koncesja? Drwiliscie z Czechow to teraz mamy za swoje. A pan Oliasz... no to tez historia. Przez 20 lat w samorzadzie sam podtrzymywal monokulture i status quo bo latwiej bylo ludzi szantazem trzymac za pysk.Data dodania komentarza: 07.10.2021, 21:47Źródło komentarza: Konferencja prasowa związków zawodowych w sprawie obrony kompleksu Turów
Reklama
Reklama