Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 15:47
Reklama

Dyniowe ravioli w sosie napolitana

Dzisiaj proponuję wam ravioli z dyniowo orzechowym nadzieniem i w sosie napolitana. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach:-)
Dyniowe ravioli w sosie napolitana

Autor: Olimpia Davies

Dyniowe ravioli w sosie napolitana

 
ulubiony jesienny obiad:-)

 



Jesień kocham z wielu powodów ale najbardziej za to, że jesienią najlepiej smakują mi dynie i gruszki.

W tym roku zrobiłam tyle wariacji

dyniowych i gruszkowych, że chyba pobiłam rekord. Na blogu jest kilka ciekawych dyniowych przepisów

jak te pierożki, zuparavioli czy curry , które serdecznie polecam. Dzisiaj proponuję wam ravioli

z dyniowo orzechowym nadzieniem i w sosie napolitana.

Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach:-)

 



 
Składniki na ciasto: 
 
200 g mąki pszennej
 
2 duże jajka
 
1 łyżka wody
 
szczypta soli


Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek i wbić jajka. Jajka lekko rozmieszać widelcem a następnie łącząc

z mąką, zagnieść ciasto, które wyrabiać ok 10 minut. Ma być miękkie i gładkie. Ciasto podzielić na 2 części,

zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut.

Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto i każdy kawałek rozwałkowujemy osobno na dobrze posypanej mąką
stolnicy. Ciasto powinno być rozwałkowane na dwa, bardzo cienkie placki mniej więcej tej samej wielkości.
Ja używam maszynki do makaronu:-) Przy pomocy małej łyżeczki wykładamy nadzienie na pierwszy placek
ciasta w znacznych odstępach, pędzelkiem maczanym w wodzie
smarujemy miejsca wkoło nadzienia  i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wycinamy okrągłe ravioli.
Ja używam wycinaczki
do ciastek, świetnie zamyka brzegi ravioli, dzięki temu pierożki podczas gotowanie nie rozwalają się.
Ravioli wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy ravioli z wody i przenosimy do patelni z sosem napolitana.
 
Składniki na nadzienie:
 
250 g dyni, obranej, wypestkowanej i pokrojonej na kawałki

oliwa z oliwek
 
 
 
25 g startego parmezanu
 
 
1 łyżka bułki tartej 
 
 
1 jajko
 
 
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
 
 
 
30 g orzeszków pinii
 

sól i pieprz
 
 
Dynię umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C ( z termoobiegiem ) na 30 minut. Gdy dynia
będzie już miękka, wyciągamy naczynie z piekarnika i przekładamy zawartość do miski, pozostawiając
do czasu aż przestygnie. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki pinii.

Przestudzoną dynię umieszczamy w mikserze dodając orzeszki, jajko, parmezan, gałkę muszkatołową

i bułkę tartą. Miksujemy aż całość dokładnie połączy się ze sobą. Uważajmy by nie przemiksować

bo powstanie papka. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie dodać kolejną łyżkę bułki tartej.

Nadzienie przenieść do miseczki i wstawić do lodówki.

 

 
Składniki na sos napolitana:
 
50 ml dobrej oliwy 
 
1 ząbek czosnku
 
500 ml pomidorowej passaty
 
1/2 łyżeczki cukru
 
1/2 łyżeczki soli
 
10 listków świeżej bazylii
 

Oliwę rozgrzewamy w wysokiej patelni o grubym dnie. Na rozgrzaną wrzucamy obrany i lekko rozgnieciony

ząbek czosnku (tak by pozostał w jednym kawałku ). Podsmażamy czosnek do momentu aż się

zezłoci a następnie usuwamy go. Do oliwy wlewamy passatę i dokładnie mieszamy, dodajemy

cukier i sól i gotujemy przez 15 minut. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy posiekaną bazylię.

Gorący sos podajemy z ravioli.

 

Smacznego:-)
 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
bezchmurnie

Temperatura: 17°CMiasto: Lublin

Ciśnienie: 1009 hPa
Wiatr: 25 km/h

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: MarekTreść komentarza: Cześć.Mój ojciec Jerzy Łożyński był tam pierwszym kierownikiem na pocz. lat siedemdziesiątych. Mama Zdzisława,była wychowawczynią. Adres to Waryńskiego 19.Data dodania komentarza: 08.11.2023, 13:50Źródło komentarza: Dom dziecka w Bogatyni?Autor komentarza: piotr13daTreść komentarza: cześć jestem zainteresowany spotkaniem dziękuję za odpowiedz gdzie mieszkaszData dodania komentarza: 06.02.2023, 17:34Źródło komentarza: Dom dziecka w Bogatyni?Autor komentarza: LeszekTreść komentarza: Jaki był dokładny adres domu dziecka, Waryńskiego ...ile, kto wie ? Jestem wdzięcznym wychowankiem, lecz adresu sobie nie mogę przypomnieć, jak i dokumentów z adresem nie mam. Data dodania komentarza: 10.03.2022, 17:38Źródło komentarza: Dom dziecka w Bogatyni?Autor komentarza: Miłośnik sztukiTreść komentarza: Zapraszam na stronę poświęconą twórczości Beaty Makutynowicz www.makutynowicz.artData dodania komentarza: 27.01.2022, 17:11Źródło komentarza: Anioły z recyklingu T Autor komentarza: tomasz_amnezjaTreść komentarza: TV Bogatynia jak TVP, tuba propagandowa. Droga redakcjo, kilka miesięcy temu zrobiliście wywiad z Tomaszem Włodarczykiem gdzie prezes PEC jasno mówi, że podłączanie domów jednorodzinnych jest nieopłacalne i żadna gmina tego nie robi. NA ostatniej sesji Rady Miejskiej sam burmistrz potwierdził, że uciepłowienie Krakowskiej (budownictwo jednorodzinne) z 5mln PLN mija się z celem i jest wysoce nieekonomiczne.Dalej, w ostatnim wywadzie z bursmistrzem Dobrołowiczem dowiadwujemy się, że PGE ma plan na zastąpienie turoszowskich kotłów węglowych cyt. "innymi źródłami. Nieprawdziwe jest więc stwierdzenie w dzisiejszym artykule, że bez węgla będziemy marznąć. Redakcja powinna zrobić teraz wywiad z dyrekcją elektrowni i zapytać o efekt prac zespołu ds. transformacji turowa (powołanego przez byłą prezes PGE GiEK S.A.). Kotły można przerobić na inne paliwo (biomasa, spalanie śmieci). Nic się nie dzieje....Data dodania komentarza: 17.10.2021, 18:05Źródło komentarza: Nie ma gazu, jest elektrownia T Autor komentarza: tomasz_amnezjaTreść komentarza: Chcichot losu. Zwiazkowcy, ktorzy nie skazili sie prawdziwa praca wystapuja przed kamera i krzycza ze trzeba ratowac region ;). Gdzie byliscie panowie specjalisci jak byla zalatwiana koncesja? Drwiliscie z Czechow to teraz mamy za swoje. A pan Oliasz... no to tez historia. Przez 20 lat w samorzadzie sam podtrzymywal monokulture i status quo bo latwiej bylo ludzi szantazem trzymac za pysk.Data dodania komentarza: 07.10.2021, 21:47Źródło komentarza: Konferencja prasowa związków zawodowych w sprawie obrony kompleksu Turów
Reklama
Reklama