Dyniowe ravioli w sosie napolitana

  • 27.07.2016, 13:28 (aktualizacja 28.07.2016, 09:34)
  • Olimpia Davies
Dyniowe ravioli w sosie napolitana Olimpia Davies
Dzisiaj proponuję wam ravioli z dyniowo orzechowym nadzieniem i w sosie napolitana. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach:-)

Dyniowe ravioli w sosie napolitana

 
ulubiony jesienny obiad:-)

 



Jesień kocham z wielu powodów ale najbardziej za to, że jesienią najlepiej smakują mi dynie i gruszki.

W tym roku zrobiłam tyle wariacji

dyniowych i gruszkowych, że chyba pobiłam rekord. Na blogu jest kilka ciekawych dyniowych przepisów

jak te pierożki, zuparavioli czy curry , które serdecznie polecam. Dzisiaj proponuję wam ravioli

z dyniowo orzechowym nadzieniem i w sosie napolitana.

Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach:-)

 



 
Składniki na ciasto: 
 
200 g mąki pszennej
 
2 duże jajka
 
1 łyżka wody
 
szczypta soli


Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek i wbić jajka. Jajka lekko rozmieszać widelcem a następnie łącząc

z mąką, zagnieść ciasto, które wyrabiać ok 10 minut. Ma być miękkie i gładkie. Ciasto podzielić na 2 części,

zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut.

Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto i każdy kawałek rozwałkowujemy osobno na dobrze posypanej mąką
stolnicy. Ciasto powinno być rozwałkowane na dwa, bardzo cienkie placki mniej więcej tej samej wielkości.
Ja używam maszynki do makaronu:-) Przy pomocy małej łyżeczki wykładamy nadzienie na pierwszy placek
ciasta w znacznych odstępach, pędzelkiem maczanym w wodzie
smarujemy miejsca wkoło nadzienia  i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wycinamy okrągłe ravioli.
Ja używam wycinaczki
do ciastek, świetnie zamyka brzegi ravioli, dzięki temu pierożki podczas gotowanie nie rozwalają się.
Ravioli wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy ravioli z wody i przenosimy do patelni z sosem napolitana.
 
Składniki na nadzienie:
 
250 g dyni, obranej, wypestkowanej i pokrojonej na kawałki

oliwa z oliwek
 
 
 
25 g startego parmezanu
 
 
1 łyżka bułki tartej 
 
 
1 jajko
 
 
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
 
 
 
30 g orzeszków pinii
 

sól i pieprz
 
 
Dynię umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C ( z termoobiegiem ) na 30 minut. Gdy dynia
będzie już miękka, wyciągamy naczynie z piekarnika i przekładamy zawartość do miski, pozostawiając
do czasu aż przestygnie. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki pinii.

Przestudzoną dynię umieszczamy w mikserze dodając orzeszki, jajko, parmezan, gałkę muszkatołową

i bułkę tartą. Miksujemy aż całość dokładnie połączy się ze sobą. Uważajmy by nie przemiksować

bo powstanie papka. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie dodać kolejną łyżkę bułki tartej.

Nadzienie przenieść do miseczki i wstawić do lodówki.

 

 
Składniki na sos napolitana:
 
50 ml dobrej oliwy 
 
1 ząbek czosnku
 
500 ml pomidorowej passaty
 
1/2 łyżeczki cukru
 
1/2 łyżeczki soli
 
10 listków świeżej bazylii
 

Oliwę rozgrzewamy w wysokiej patelni o grubym dnie. Na rozgrzaną wrzucamy obrany i lekko rozgnieciony

ząbek czosnku (tak by pozostał w jednym kawałku ). Podsmażamy czosnek do momentu aż się

zezłoci a następnie usuwamy go. Do oliwy wlewamy passatę i dokładnie mieszamy, dodajemy

cukier i sól i gotujemy przez 15 minut. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy posiekaną bazylię.

Gorący sos podajemy z ravioli.

 

Smacznego:-)
 
Olimpia Davies

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe