Grzyby marynowane czy suszone? Porównanie smaków i zastosowań
Polacy kochają grzyby - co do tego nikt nie ma wątpliwości. W kraju nad Wisłę cenimy jednak różne ich odmiany, w tym aromatyczne grzyby suszone i marynowane. Czym się one od siebie różnią? Jak smakują i kiedy warto je włączyć do menu?
Grzyby w marynacie - połączenie nut kwaśnej i słodkiej
Grzyby marynowane charakteryzują się wyrazistym smakiem. Jest to zasługa marynaty, której ważnym składnikiem jest ocet. Mieszając go z warzywami i przyprawami w określonych proporcjach, można łatwo stworzyć aromatyczne tło dla różnych gatunków grzybów.
Grzyby poddane marynowaniu to prawdziwy rarytas na zimę. Wyróżniają się one lekko kwaśnym, ziołowym smakiem, w którym można wyczuć nutę słodyczy. Sprawdzą się one jako smaczna przekąska na zimno, a także jako aromatyczny dodatek do wędlin, serów oraz kanapek. Grzyby w marynacie sprawdzą się też w roli klasycznej przystawki na różne okazje. Można je serwować zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, w tym święta i uroczystości rodzinne.
Grzyby suszone - esencja aromatu prosto z lasu
Grzyby suszone wyróżniają się głębokim, naturalnym smakiem i aromatem. Jest on lekko ziemisty i co ważne - można w nim wyczuć charakterystyczne, leśne aromaty.
Grzyby po obróbce suszenia sprawdzą się w roli ważnego składnika wielu różnych dań, w tym zupy grzybowej, bigosu oraz pierogów. Z powodzeniem można nimi ubogacać smak bigosu, pierogów, a także różnego rodzaju farszy. Suszone grzyby sprawią, że Twoje dania zyskają niezwykle głęboki smak, obok którego żaden miłośnik staropolskiej kuchni nie przejdzie obojętnie.
Zaletą grzybów suszonych jest bardzo długi czas przechowywania. Można je bezpiecznie zjeść nawet po kilku latach od przygotowania.
Co wybrać - grzyby suszone, czy marynowane?
Jeśli szukają Państwo grzybów, które można podać jako szybki poczęstunek lub przystawkę, to zdecydowanie lepszą propozycją będą grzyby marynowane. Z kolei grzyby suszone sprawdzą się jako ważny składnik cenionych i lubianych dań. W domowej spiżarni najlepiej mieć oba warianty, bo wzajemnie się uzupełniają i pozwalają cieszyć się bogactwem grzybowych smaków przez cały rok.
Delikatesy U Fukiera, którymi kieruje Magda Gessler to miejsce, w którym każdy miłośnik grzybów znajdzie coś dla siebie. Można tu znaleźć m.in. kurki marynowane staropolskim sposobem, opieńki marynowane oraz maślaki marynowane.
Reasumując, zarówno grzyby suszone, jak i marynowane mają swój niepowtarzalny, kulinarny urok. To idealna propozycja dla każdego miłośnika staropolskiej kuchni, który ceni sobie klasyczne smaki.
