Dieta a grupa krwi – na czym właściwie to polega?
Dieta zgodna z grupą krwi została wymyślona pod koniec lat 90. XX wieku. To właśnie słynna książka pt. ''Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi'' dała początek nowej erze diet. Założeniem tej diety jest utrzymanie optymalnej wagi, szczupłej sylwetki i dobrego samopoczucia. Żeby to osiągnąć w praktyce, musimy wyeliminować z jadłospisu składniki, którymi nie jest po drodze z naszą grupą krwi oraz zapewnić podaż tych produktów, które są dobrze tolerowane przez organizm. Dzięki temu serwuje sobie same odżywcze składniki, które nie mają zgubnego wpływu na nasze zdrowie, stąd minimalizujemy wystąpienie chorób przewlekłych, a zwłaszcza tych związanych z krążeniem krwi.
Co mówią badania na temat diety dopasowanej do poszczególnej grupy krwi?
Jak pokazują najnowsze badania zaproponowany przez Petera J. D'Adamo model żywienia zgodny z grupą krwi faktycznie może przynieść pewne korzyści zdrowotne. Chociaż nie chodzi tu o jego całokształt a pewne wybrane elementy. Prowadzone na pewnej grupie osób badania, w której ludzie ci przez sześć miesięcy zamienili swoją dietę na sposób żywienia się osób z grupą krwi A, dowiodły, że ich ciśnienie tętnicze uległo obniżeniu. Przy czym ludzie ci posiadali różne grupy krwi. Z tego wynika kolejny wniosek. Mianowicie iż bez względu na to, jaką mamy wyjściową grupę krwi efekt diety D'Adamo zadziała tak samo. Dalsze badania przeprowadzone w celu dowiedzenia się, jak wpływają pozostałe trzy diety na nasze zdrowie – dały takie same efekty – obniżenie ciśnienia krwi. Wygląda więc na to, że pozbycie się z jadłospisu produktów, które faktycznie nie są korzystne, ma wymierne skutki zdrowotne.
Co wolno a czego nie powinno się jeść, gdy ma się daną grupę krwi?
Na tym właściwie polega cała dieta zgodna z grupą krwi – na wykluczaniu pewnych produktów na rzecz zwiększania innych. Peter D'Adamo tworząc ten sposób odżywiania się, stwierdził, że:
-
grupa krwi O, jako najstarszą ze wszystkich pochodzi od przodków wojowników czy też łowców - ludzie mający tę grupę krwi powinni postawić przede wszystkim na produkty wysokobiałkowe w szczególności mięso zwierzęce, unikać natomiast nabiału i zbóż,
-
grupa krwi A, która najprawdopodobniej pochodzi od przodków rolników prowadzących osiadły tryb życia – ludzie mający tę grupę krwi powinni zasmakować w warzywach, owocach i nasionach, unikać natomiast mięsa,
-
grupa krwi B, czyli najmłodsza w całym towarzystwie pochodzi od przodków, których jadłospis był bardzo zróżnicowany – toteż ludzie ją posiadający mogą jeść wiele produktów, ale zdecydowanie ograniczyć nasiona i orzechy,
-
grupa krwi AB – to w zasadzie grupa krwi, w której zalecenia żywieniowe powinny być zbliżone do tych, które zawiera grupa krwi A oraz B.
Co ciekawe, dieta zgodna z grupą krwi w ogóle nie uwzględnia produktów typu fast food, słodyczy oraz słonych przekąsek. Już samo ich eliminowanie z codziennego menu ma bardzo duże korzyści dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia...