Wyposażenie gastronomii Bogatynia - AGUSTO

Wrocław 52-315
Kobierzycka 18a

Makaron jest jednym z najpopularniejszych oraz najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Do produkcji makaronu używa się oczyszczonej mąki pszennej, ale coraz częściej można kupić makaron razowy, a także makaron żytni, orkiszowy czy ryżowy. Niekiedy do produkcji makaronu dodaje się jajka wówczas mówimy o makaronie jajecznym. Kształtów jest bardzo wiele. Najpopularniejsze to: nitki, świderki, krajanka, lasagne, penne czy też spaghetti.

Garnki, które poleca hurtownia gastronomiczna a'Gusto...

Makaron ze względu na swój neutralny smak jest bardzo uniwersalnym produktem. Najczęściej można spotkać go jako dodatek do zup lub podawany z sosami i dodatkami. Z makaronu robimy także sałatki lub zapiekanki. Smakuje zarówno na słodko, słono jak również pikantno. Powszechnie uważa się, że makaron tuczy, jednak to nieprawda, ponieważ tuczą dodatki i sosy z którymi zostaje on podany. Natomiast 100g samego ugotowanego makaronu, to zaledwie 110kcal, a po zjedzeniu go mamy uczucie sytości. Wszystko dzięki skrobi, której makaron jest bogatym źródłem. Skrobia należy do węglowodanów złożonych. Uzyskiwana z nich glukoza to paliwo dla komórek naszego ciała. Jest uwalniana powoli i równomiernie w ten sposób, organizm ma zapewnione stałe źródło energii, natomiast my czujemy się syci przez wiele godzin. Zatem jedząc makarony, łatwiej nam będzie zadbać o zdrową sylwetkę, ważne tylko z czym są podawane. Jest doskonałym daniem dla osób uprawiających sport, ponieważ pozwala naładować baterie na wiele godzin. Makaron pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, dlatego jest doskonałą alternatywą dla chorych na cukrzycę. To doskonałe źródło witamin B1, B6 oraz PP, które wspomagają trawienie oraz dostarcza magnez, który chroni nas przed skutkami stresu, zmęczenia i skurczami mięśni.

Dobry makaron po ugotowaniu nie powinien się kleić. Najlepiej makaron ugotować na półtwardo, czyli "al dente" w dobrym garnku, który dostępny jest w sklepie internetowym Agusto Litr lekko osolonego wrzątku wystarcza na ok. 100 g. Podawany na ciepło, nigdy nie wolno hartować zimną wodą tylko dobrze odcedzić na durszlaku. Dla podniesienia smakowitości i wartości odżywczych można do wody wlać odrobinę oliwy z oliwek. Makarony kolorowe niczym nie różnią się jeżeli chodzi o smak od zwykłych. Bardziej chodzi o walory wizualne i nie musimy się obawiać, że zostały sztucznie barwione. Otrzymanie kolorowego makaronu umożliwiają tylko naturalne barwniki jak burak ćwikłowy, szpinak, dynia czy barwnik uzyskiwany z kałamarnicy.

Nie zawsze tradycyjne garnki i patelnie wystarczają, by przygotować jakąś określoną potrawę. Czasami konieczne jest zaopatrzenie się w naczynia, które powstały z myślą o konkretnych potrawach.

Tego rodzaju naczynia dostępne są w tej kategorii. Firma Silit stara się nieustannie poszerzać swój asortyment, dlatego też może zaoferować swoim klientom także wysokiej klasy zestawy do fondue czekoladowego, podgrzewacze do fondue, woki do dań chińskich, nowoczesne garnki do mleka itp.
Również i w przypadku tego typu naczyń producent staje na wysokości zadania, oferując nam wyłącznie produkty wykonane z ogromną dozą precyzji, oczywiście z najlepszych materiałów. Możemy zatem spodziewać się najwyższej jakości, ergonomicznego kształtu, wygody użytkowania i niezwykłej trwałości. Naczynia marki Silit można wykorzystywać przez całe lata. Także i w tej kategorii produktów Silit znajdziemy naczynia zarówno z tradycyjnego żeliwa, jak i ze stali nierdzewnej i innowacyjnego Silarganu.

Jak łatwo się domyślić, naczynia żeliwne to oczywiście woki, które są niezbędne do przygotowania potraw chińskich. Jak zwykle w przypadku artykułów marki Silit mamy do czynienia z naczyniami odpornymi na korozję, ze specjalną nieprzywierającą powierzchnią, które można z powodzeniem wykorzystywać także i na kuchniach indukcyjnych. Wśród naczyń ze stali nierdzewnej znajdziemy w tej kategorii m.in. czajniki, zaparzacze oraz garnki do mleka. Wszystkie naczynia stalowe wyposażono w podstawę Silitherm, która efektywnie przewodzi ciepło i w dodatku zachuje je znacznie dłużej niż podstawy tradycyjnych naczyń kuchennych. Dobrym wyborem są także produkty z Silarganu, które są odporne na uszkodzenia mechaniczne, mają idealnie gładką powierzchnię i w żaden sposób nie zmieniają smaku przygotowywanych potraw. Ponieważ Silargan nie zawiera niklu, naczynia tego rodzaju są w stu procentach bezpieczne także dla alergików.

Makaron bez wątpienia to jedzenie wszechstronne, o dużej wartości odżywczej, uniwersalne oraz tanie
i międzynarodowe. Odpowiednio wkomponowane w dietę może wręcz pomóc schudnąć. Są smaczne, sycące i łatwe
w przygotowaniu.

Wyposażenie gastronomii Bogatynia - AGUSTO