ulubiony jesienny obiad:-)
Jesień kocham z wielu powodów ale najbardziej za to, że jesienią najlepiej smakują mi dynie i gruszki.
W tym roku zrobiłam tyle wariacji
dyniowych i gruszkowych, że chyba pobiłam rekord. Na blogu jest kilka ciekawych dyniowych przepisów
jak te pierożki, zupa, ravioli czy curry , które serdecznie polecam. Dzisiaj proponuję wam ravioli
z dyniowo orzechowym nadzieniem i w sosie napolitana.
Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach:-)
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżka wody
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek i wbić jajka. Jajka lekko rozmieszać widelcem a następnie łącząc
z mąką, zagnieść ciasto, które wyrabiać ok 10 minut. Ma być miękkie i gładkie. Ciasto podzielić na 2 części,
zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut.
Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto i każdy kawałek rozwałkowujemy osobno na dobrze posypanej mąką
stolnicy. Ciasto powinno być rozwałkowane na dwa, bardzo cienkie placki mniej więcej tej samej wielkości.
Ja używam maszynki do makaronu:-) Przy pomocy małej łyżeczki wykładamy nadzienie na pierwszy placek
ciasta w znacznych odstępach, pędzelkiem maczanym w wodzie
smarujemy miejsca wkoło nadzienia i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wycinamy okrągłe ravioli.
Ja używam wycinaczki
do ciastek, świetnie zamyka brzegi ravioli, dzięki temu pierożki podczas gotowanie nie rozwalają się.
Ravioli wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy ravioli z wody i przenosimy do patelni z sosem napolitana.
Składniki na nadzienie:
250 g dyni, obranej, wypestkowanej i pokrojonej na kawałki
oliwa z oliwek
25 g startego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
30 g orzeszków pinii
sól i pieprz
Dynię umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C ( z termoobiegiem ) na 30 minut. Gdy dynia
będzie już miękka, wyciągamy naczynie z piekarnika i przekładamy zawartość do miski, pozostawiając
do czasu aż przestygnie. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki pinii.
Przestudzoną dynię umieszczamy w mikserze dodając orzeszki, jajko, parmezan, gałkę muszkatołową
i bułkę tartą. Miksujemy aż całość dokładnie połączy się ze sobą. Uważajmy by nie przemiksować
bo powstanie papka. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie dodać kolejną łyżkę bułki tartej.
Nadzienie przenieść do miseczki i wstawić do lodówki.
Składniki na sos napolitana:
50 ml dobrej oliwy
1 ząbek czosnku
500 ml pomidorowej passaty
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
10 listków świeżej bazylii
Oliwę rozgrzewamy w wysokiej patelni o grubym dnie. Na rozgrzaną wrzucamy obrany i lekko rozgnieciony
ząbek czosnku (tak by pozostał w jednym kawałku ). Podsmażamy czosnek do momentu aż się
zezłoci a następnie usuwamy go. Do oliwy wlewamy passatę i dokładnie mieszamy, dodajemy
cukier i sól i gotujemy przez 15 minut. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy posiekaną bazylię.
Gorący sos podajemy z ravioli.
Smacznego:-)
Napisz komentarz
Komentarze